Skip to content

Øl

øl illustration
Øl
øl illustration type 2
Øl

Måleenheder

IBU

IBU er en måleskala for bitterhed. Bitterheden bliver bestemt af humlen og skalaen går typisk fra 1 til 100

EBC

EBC er en måleskala for ølletsfarve. Dette er bestemt ud fra malt-typen eller maltblandingen. Denne skala går fra 10 til 250, hvor 100 er sort-øl.

Øl typer

Lagers

https://www.dummies.com/article/home-auto-hobbies/food-drink/beverages/beer/types-of-lagers-178834/

Pale Lager

En lys til gylden øltype, der typisk er mild, balanceret, sprød og har en lav bitterhed. https://en.wikipedia.org/wiki/Lager https://en.wikipedia.org/wiki/Pale_lager

Pilsner

Formentlig den mest velkendte øltype. En lys gylden øl med en alkoholprocent på cirka 5 %. Har ofte en afrundet sødme eller en frisk bitter smag fra humlen. Den er ofte kendt som en god tørtsslukker på en varm sommerdag. https://beerlivery.dk/hvad-er-pilsner/

Dortmunder Export

En mellemting mellem Helles og Pilsner. Lidt mørkere end en pilsner står den som en malt-rig øl med lidt mindre bitter end en pilsner med en lidt mere fyldig krop https://www.spritnyt.com/2021/08/dengang-dortmund-var-tyskernes-olby/

Helles

En lysgylden, næsten krystalklar øl, som er frisk med en simpel maltprofil, der giver til humlen. Den er blød, rund og velbalanceret med en mild og sprød efterbitterhed. https://www.jacobsenbryg.dk/beers/helles-bier

American Lager

En lys ravgylden øl, der typisk har mange tråde imod en pilsner. Den bliver sin egen grundet den amerikanske humle der spiller en større rolle en hos pilsneren. Øllen er let, frisk og humlen giver ofte noter imod citrusfrugt. https://craftmakerscollective.com/products/american-lager-4

Bitter øl (Dry beer)

Navnet kommer af det lave sukkerindhold Øllen er typisk lysgylden med en høj alkoholprocent på omkring 7%. Den er gerne tør og uden sødme, hvilket giver den en let og sprød smag - ofte helt uden eftersmag. https://beerandwine.guide/beer/what-is-dry-beer/#:~:text=Basically%2C%20dry%20beer%20is%20a,of%20the%20strong%20alcohol%20content

Amber Lager

Mørkere end Pale lager, typisk Ravfarvet. Kende tegnet ved at være let, karamelliseret, balanceret, læskende, sprød mild til mellem bitterhed. https://en.wikipedia.org/wiki/Lager

Classic (Wiener Beer, Märzen)

Typisk har den Ravrød eller kobberfarvede nuance og stor smag af let ristet malt og karamel. Smagen og aromaen fra humlen er trådt i baggrund https://beerlivery.dk/hvad-er-classic/

Wiener øl (Vienna Lager)

En kobber til kobberrød øl med en fin rehed, der ofte indeholder meget malt. Den har gerne nogle ristet noter og med en mild humle smag. En øl der kan drikkes til alt og er næsten sammenlignelig med en Tuborg Classic https://brygklubben.dk/en-oel-vals-fra-wien-vienna-lager/

Røget øl (Skibsøl, Rauchbier)

En mørk øl der er karakteriseret ved dens røgsmag. Den har en tilbagetræden malt og bitterhed, hvilket giver plads til røgen. Den har typisk en alkoholprocent på omkring 5%. https://da.wikipedia.org/wiki/Rauchbier

Bock

Er en mellem mørk øl, typisk med en forhøjet alkohol procent. Det er ofte en meget næringsrig øl, der typisk kommer ud til højtider. https://en.wikipedia.org/wiki/Bock

Dobbelt bock (Doppelbock)

En ravfarvet til en mørkebrun øl, der gerne har en fremtræden malt og nødder, men kan også være karamel, kaffe og frugt. Den er mild humlet med en lav bitterhed og en forhøjet alkoholprocent på omkring 7%. https://www.thekitchn.com/beer-guide-what-is-double-bock-80628

Is Bock (Eisbock, Ice Bock)

En øltype der er kendetegnet ved at den bliver fryse-destilleret. En proces hvor vand bliver fjernet igennem frysning. Øllen ender ud sort til rødbrunlig i farven, hvor den bliver domineret af en høj alkoholprocent. Dens smagsprofil er gerne sødlig til krydret og gerne en kraftig malt. https://www.beeradvocate.com/beer/styles/36/

Maibock (May Bock, Heller bock)

En bock der er lysgylden med en let forhøjet alkoholprocent. Den har mere humle end andre bocks, men stadig i den lave ende. En fremtræden malt, som fremgår let ristede og brødagtig. https://www.craftbeer.com/styles/german-style-heller-bock-maibock

Hvede Bock (Weizenbock, Wheat bock)

En hvede version af den klassiske bock. Øllen fremtræder i det brune spektrum, gerne uigennemsigtig, hvor den har smagsnoter imod noget brødagtig malt og smagsnoter imod bl.a. mørke frugter så som blommer og rosiner. https://www.craftbeer.com/styles/german-style-weizenbock

Dark Lager

Mørk øl med moderat alkohol, som typisk er lavere end andre typer af mørk øl derfor er de gerne mere læskende end de fremtoner. https://theoriginalsmallbeer.com/blogs/small-beer-news/discover-dark-lager

Mørk lager (Dunkel)

En mørk øl, som typisk fremstår langt mere let-drikkelig og frisk end forventet. Den har en rund malt profil med et kraftig sødme og mild bitterhed. Dens alkoholprocent er typisk omkring 5% og den gerne smagsnoter imod tørret frugt ristet brød, og kaffe. https://bryggeriforeningen.dk/drikkevarer/oel/oeltyper/moerk-lager/

Sort øl (Schwarzbier)

En øltype der gerne er mørkere, mere bitter og ristede end en Dunkel. Med en lav alkoholprocent på 4%, så er det dens ristede og mørke smagsprofil, som dominerer. Dette indeholder noter imod chokolade såvel som kaffe. https://www.craftbeer.com/styles/german-style-schwarzbier

Ales

https://www.dummies.com/article/home-auto-hobbies/food-drink/beverages/beer/types-of-ales-178332/

Pale Ale

Gylden til kobberfarvet øl, som gerne har let frugtig humle, besidder noget bitterhed og en smule malt https://beerlivery.dk/hvad-er-pale-ale/

India Pale Ale (IPA)

En øltype velkendt for dens historiske brug af humle. IPA'en er gerne lys til gylden, hvor dens kraftige humle bringer en skarp bitterhed og masser af smagsnoter imod blomster, frugter og til tider urter. https://bryggeriforeningen.dk/drikkevarer/oel/oeltyper/ipa/

New England IPA (NEIPA, Hazy IPA)

En gul og uigennemsigtig øl, der er unik fra IPA'en ved dens smag af tropiske frugter, som gør at den gerne har en mere balanceret smagsprofil, hvor bitterheden ikke er ligeså fremtræden som hos IPA'en. https://www.beercartel.com.au/blog/what-are-new-england-ipas-neipas/

East Coast IPA

En gylden og imod det ikke gennemsigtige øl, der indeholde meget frugt og nærmest juice-agtige smagsprofil. De gør i højere grad efter balance imellem det bitre humle og den søde malt. https://www.beerwulf.com/en-nl/articles-about-craft-beer/east-coast-ipa-vs-west-coast-ipa

West Coast IPA (American IPA)

En bitter og humle bombe, hvor alle andre elementer spiller anden violin. Den er gerne i det ravfarvet og imod det uigennemsigtige. https://www.beerwulf.com/en-nl/articles-about-craft-beer/east-coast-ipa-vs-west-coast-ipa

Double IPA (Imperial IPA, Russian IPA, Tripple IPA)

En bitterbombe med mange ansigter. Den er typisk i det gyldnede farve spektrum, hvor den kan komme helt uklar til næsten gennemsigtig. Double IPA'en kræver store mængder humle, hvilke giver den en ekstreme bitterhed. Den er typisk i de høje alkoholprocenter på mindst 8%, og kan samtidig have en høj mængde malt sødme, hvilket gør den velbalanceret.

En Tripple IPA er essentielt blot en stærk dobbelt IPA med over 10% alkohol.

https://levemand.dk/beertype/double-ipa-imperial-ipa/

Hvedeøl (Weissbeer)

En ikke gennemsigtig gylden øl, som typisk er sødlig, syrlig, krydret og frugtig med lav bitterhed https://bryggeriforeningen.dk/drikkevarer/oel/oeltyper/hvedeoell/

Berliner Weiser

En surt gæret hvedeøl, som ofte bliver fusioneret med forskellige typer af frugter. Den kommer i mange farver, som typisk lægger sig opad det brunlig og rødlige. Med en alkoholprocent på under 5%, så er det en sur øl der kan sammenlignes med en tysk Radler.

https://beerbloggers.dk/olleksikon/berliner-weisse/

Witbeer (Blanche)

En belgisk brygget hvedeøl, som typisk indeholder appelsinskaller og koriander. Den fremstår typisk gullig og uigennemsigtig med en let og forfriskende øl, der til tider kan fremstå lidt vandet. Men kan også indeholde smagsnuancer imod forskellige frugter.

https://beerbloggers.dk/olleksikon/witbier/

Strong Ale

En ale af højere alkoholprocent end Pale ale, typisk imellem 7-11,5 pct. Smagsprofil er middel humlet og let frugtig med mellem til høj bitterhed https://beerlivery.dk/hvad-er-strong-ale/

Barley Wine

Alkohol niveau ligesom vin. Smagsnoter går imod frugt, caramel og kompleks vin

Belgisk Ale (Lys Belgisk Ale)

Lyse af udsende gerne med en meget krydret smag, med minimal bitterhed og masser af kulsyre

https://bryggeriforeningen.dk/drikkevarer/oel/oeltyper/lys-ale-2/#:~:text=De%20lyse%20belgiske%20ales%20er,eller%20til%20en%20sm%C3%B8rstegt%20r%C3%B8dsp%C3%A6ttefilet.

Blonde (Gylden Ale)

De belgiske øls modsvar på Pilsneren. Blonden er en Belgisk Ale med høj alkoholprocent. Den har en markant sødme, mild bitterhed og en frugtig samt krydret smag. https://bryggeriforeningen.dk/drikkevarer/oel/oeltyper/lys-ale-2/#:~:text=De%20lyse%20belgiske%20ales%20er,eller%20til%20en%20sm%C3%B8rstegt%20r%C3%B8dsp%C3%A6ttefilet.

Belgisk Trappist/Abby (Kloster øl)

Trappist er kloster øl, mens Abby er samme øl brygget af andre end et kloster. Med svingende alkohol kan de inddeles i Enkel, Dubbel, Tripel og Quadrupel. Øllen gæres i flasken, hvorfor den kan gemmes mens dens smag udvikler sig. https://da.wikipedia.org/wiki/Trappist%C3%B8l https://noerrebrobryghus.dk/trappist/

Farmhouse Ale (Saison, Bi'ere de Garde)

Belgisk traditionel land-øl. Den er frugtig og med noter og jordbund, kælder og peber. https://bryggeriforeningen.dk/drikkevarer/oel/oeltyper/lys-ale-2/#:~:text=De%20lyse%20belgiske%20ales%20er,eller%20til%20en%20sm%C3%B8rstegt%20r%C3%B8dsp%C3%A6ttefilet.

Red Ale

En kobberfarvet øl, hvor ristet malt sødet med sirup er i centrum. En Red Ale har typisk en god maltprofil med en mild humle og gerne en del karamel agtig sødme. Den har en typisk alkoholprocent på omkring 5%.

https://beerbloggers.dk/olleksikon/irish-red-ale/

Brown Ale

En kobber- til mørkebrun øl, som typisk har en lav bitterhed og gerne let til middel sødme. Den har alkoholprocent på typisk 5%, og den er fremstår gerne som en mere fyldig øltype.

https://bryggeriforeningen.dk/drikkevarer/oel/oeltyper/moerk-ale-2/

Stout (Imperial Stout)

En kraftig mørk øl, som typisk fremstår brun til sort i farven. Den er typisk på mindst 7% og har gerne aromaer imod både kaffe, lakrids og chokolade. Det er en øltype der typisk bliver leget meget med, hvorfor den kan have mange smagsprofiler f.eks. Med Pastry Stout.

https://beerlivery.dk/hvad-er-stout/

Porter

Porter og Stout er overlappende øltyper uden fast defineret forskelle. En mørk til helt sort øl, som bliver brygget med en mørk malt, der typisk bringer en del sødme til øllet. Dernæst tilsættes der ofte kaffe, lakrids, karamel og chokolade, hvilket typisk gør Porteren til en kraftig øl med en optil meget høj alkoholprocent.

https://beerbloggers.dk/olleksikon/porter/

Spontan Gæret øl

Lambic

En belgisk brygget surt gæret øl. En Lambic er en lys og vinøs øltype, som brygges i et specifikt område i Belgien. Lambic er den "rene" version af denne belgiske øltype og den har gerne en skarp og syrlig smag.

https://beerbloggers.dk/olleksikon/lambic/

Gueuze

En blanding af en korttids- og langtidslagret Lambic. Blanding hældes på nye fade, hvor en ny gæring vil finde sted. Gueuze har et højere CO2 indhold og er typisk mindre syrlig end Lambic'en. Smagen kan til tider minde om champagne, hvorfor den kaldes øl-verdens champagne.

https://da.wikipedia.org/wiki/Lambic

Sour

En øltype der kan være et alternativ til cider, champagne og hvidvin. De kan forekomme ekstreme, hvor man skal lære at elske dem. En Sour er typisk en lys øl i den lette ende af skalaen alkoholmæssigt og det ses hyppigt at der tilsættes frugt elementer til øltypen.

https://mandekogebogen.dk/oel-ordbog-guide-til-de-forskellige-oel-og-oeltyper-paa-markedet.1542.html